JAS edar 240 beg mesra alam kepada pengunjung bazar Ramadan | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Zareef Muzammil

JAS edar 240 beg mesra alam kepada pengunjung bazar Ramadan

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

SHAH ALAM, 18 MEI: Jabatan Alam Sekitar (JAS) dengan kerjasama Perbadanan Putrajaya mengedarkan 240 unit beg mesra alam kepada pengunjung bazar Ramadan Putrajaya, sebagai promosi Hindari Penggunaan Plastik Sekali Guna, di sini, semalam.

JAS dalam kenyataan berkata, program itu bertujuan memberi kesedaran kepada masyarakat untuk menghindari penggunaan bekas makanan dan beg plastik sekali guna serta penyedut minuman plastik dalam aktiviti seharian.


“Selain itu, pengunjung juga turut menerima botol minuman bebas Bisfenol A (BPA) dan bekas makanan sebagai galakan supaya membawa bekas dari rumah untuk mengisi juadah yang dibeli,” katanya.

Sebagai menunjukkan tanda sokongan kepada kempen berkenaan, JAS memaklumkan, pengunjung turut dijemput untuk menandatangani ‘autograph board’ yang disediakan.

“Justeru, JAS berharap supaya masyarakat Malaysia dapat menghindari penggunaan plastik sekali guna kerana usaha kecil ini dapat memberi impak yang besar kepada kelestarian alam sekitar,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next