NASIONAL

Keputusan permohonan IPT boleh disemak mulai 5 Mei

OLEH IZRIN MOHAMAD SAID

SHAH ALAM, 3 MEI: Status keputusan permohonan kemasukan ke universiti awam (UA), politeknik, kolej komuniti dan institusi latihan kemahiran awam (ILKA) bagi Program Pengajian Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) boleh disemak, pada 5 Mei mulai 12 tengah hari sehingga 12 Mei ini.

Status boleh disemak melalui http://jpt.umt.edu.my; http://jpt.ums.edu.my; http://jpt.unimas.my, https://jpt.utm.my; https://jpt.uum.edu.my atau menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) dengan menaip UPU RESULT (nombor kad pengenalan) dan dihantar ke 15888.

“Kementerian Pendidikan mengambil kesempatan ini mengucapkan tahniah kepada pemohon yang berjaya menerima tawaran.

“Semua calon yang berjaya dikehendaki membuat pengesahan setuju terima tawaran dalam tempoh ditetapkan,” kata kementerian itu dalam kenyataan.

KPM berkata, bagi pemohon yang gagal menerima sebarang tawaran ke institut pengajian terbabit, mereka boleh mengemukakan permohonan rayuan.

Katanya, untuk rayuan ke UA, pemohon boleh melayari laman sesawang UPUOnline Rayuan di http://upu.moe.gov.my yang bakal dibuka dalam tempoh lima hari bekerja mulai 5 Mei sehingga 10 Mei.

Manakala, rayuan politeknik premier, politeknik kovensional/MeTrO dan ILKA boleh mengemukakan permohonan terus kepada institusi berkenaan.

“Dasar pemilihan rayuan adalah untuk mengisi kekosongan tempat mengikut program pengajian di UA, politeknik selepas pendaftaran pelajar baharu,” katanya.

Pada masa sama, Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pendidikan Tinggi akan membuka kaunter khidmat runding cara permohonan kemasukan ke institut berkenaan di bangunan KPM di Putrajaya mulai 6 Mei sehingga 10 Mei, pada 8.30 pagi hingga 4 petang bagi memudahkan pemohon membuat semakan dan mendapatkan khidmat runding cara.

Sementara itu, sebanyak 199,626 permohonan lepasan SPM diterima serta melepasi syarat khas program pengajian kemasukan ke program pengajian peringkat asasi/diploma di UA/politeknik bagi sesi akademik 2019/2020.


Pengarang :