Selangorkini
Pemandangan Bandaraya Kuching yang berjerebu dirakam dari udara, pada 6 September 2019. – Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

MET siap sedia lakukan pembenihan awan

ccsb-ads

KUALA LUMPUR, 9 SEPT: Operasi pembenihan awan (OPA) bagi mengurangkan kesan jerebu di negara ini terutamanya di negeri-negeri pantai barat Semenanjung dan barat Sarawak akan segera dilaksanakan sekiranya keadaan atmosfera sesuai.

Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia) dalam satu kenyataan semalam berkata Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim melalui MET Malaysia sudah berada dalam keadaan siapsiaga untuk melaksanakan OPA dengan kerjasama Agensi Pengurusan Bencana Negara dan Tentera Udara Diraja Malaysia.

“Namun operasi hanya akan dilakukan sekiranya keadaan atmosfera berada dalam keadaan yang sesuai… MET Malaysia sentiasa memantau keadaan itu dari semasa ke semasa dan akan segera melaksanakan OPA apabila keadaan sesuai,” kata kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, kemungkinan untuk berlaku hujan lebat di Malaysia, selain Sumatera dan Kalimantan, Indonesia yang ketika ini berlaku peningkatan bilangan titik panas, adalah rendah dalam tempoh seminggu yang akan datang.

Orang ramai dinasihatkan untuk mengurangkan aktiviti luar dan sentiasa memakai penutup muka, serta turut dinasihatkan untuk minum air yang banyak dan tidak melakukan aktiviti pembakaran terbuka dalam tempoh ini.

Maklumat dan ramalan cuaca terkini daripada MET Malaysia boleh diperoleh melalui laman web www.met.gov.my, aplikasi myCuaca dan media sosial.

-BERNAMA


Pengarang :