Anggota tentera mengawal pergerakan masuk dan keluar di bangunan Selangor Mansion berikutan kes Covid-19 di bangunan berkenaan pada 7 April 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Covid-19 beransur pulih, terus patuh PKP – Dr Dzulkefly

SHAH ALAM, 24 APRIL: Malaysia berjaya mengekang kes positif Covid-19 dari terus meningkat selepas lebih 30 hari melalui tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kata pengerusi Petugas Pencegahan Covid-19 Selangor (STFC).

Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata ia dibuktikan menerusi keadaan yang beransur pulih di negeri ini apabila hanya satu mukim sahaja masih berada dalam zon merah sehingga 22 April lalu.

Sementara kes positif di Kajang juga dikesan bertambah baik dan berubah menjadi kawasan zon kuning.

“Oleh itu, orang ramai diharap dapat mengekalkan tahap disiplin sedia ada dengan terus patuh kepada PKP kerana perjuangan ini masih belum selesai.

“Bersama-sama kita terus memikul peranan ini agar dapat segera membebaskan kawasan kediaman kita daripada terus dibelenggu dengan kes-kes Covid-19,” katanya dalam kenyataan di Facebook.

Sehingga jam 12 tengah hari semalam, STFC melaporkan Selangor masih mengekalkan satu mukim sahaja sebagai zon merah iaitu di Hulu Langat.

Secara keseluruhan jumlah kes terkumpul jangkitan Covid-19 di negeri ini adalah 1,369 termasuk 12 kes baharu dicatatkan semalam.

Kes aktif pula iaitu yang sedang dirawat adalah seramai 264 sementara 14 kematian dicatatkan.


Pengarang :