Selangorkini
AGENDA NASIONAL

KEADILAN gesa kerajaan ketat undang-undang hukum pemandu mabuk

SHAH ALAM, 3 JUN: KEADILAN menggesa kerajaan segera mengambil tindakan tegas terhadap pemandu mabuk yang menyumbang peningkatan kes kemalangan maut kebelakangan ini.

Presidennya Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata undang-undang sedia ada perlu diperketatkan susulan isu tersebut mengundang kemarahan dan tidak puas hati dalam kalangan masyarakat.

“Daripada segi hukum memang ada akta (Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) tetapi penguatkuasaan terbatas kerana hukum harus diperketatkan, justeru saya minta hal ini disegerakan.

“Tidak ada satu kelonggaran pelaksanaan hukum bagi pemandu mabuk yang akan memudaratkan nyawa manusia. Apabila mabuk, (pemandu) hilang akal dan menyebabkan kemalangan parah yang sudah tentu menimbulkan kemarahan rakyat,” katanya pada siaran langsung di Facebook hari ini.

Ahli Parlimen Port Dickson berkata KEADILAN menyokong sekiranya kerajaan menjalankan ujian pengesanan alkohol terhadap pemandu bagi mengelakkan kemalangan dan jenayah terhadap orang lain.

Mengambil contoh negara barat, Anwar berkata tiada sesiapa dibenarkan memandu jika mengambil minuman beralkohol walaupun tidak mabuk untuk mengelakkan pemanduan secara merbahaya.


Pengarang :