Selangorkini
Perlawanan persahabatan antara pasukan sepak takraw Lelaki Sukma Selangor melawan tentera di Kompleks Sukan PKNS. Foto: MSN Selangor
AGENDA SELANGOR SUKANKINI

Atlet Sukma ikuti perlawanan persahabatan, kem berpusat untuk tingkat prestasi

SHAH ALAM, 31 OGOS: Program latihan atlet Sukan Malaysia (Sukma) Selangor diubah termasuk kerap mengadakan perlawanan persabahatan bagi meningkat prestasi.

Pengarah eksekutif Majlis Sukan Negeri berkata atlet turut mengikuti kem berpusat dengan menjemput pakar psikologi bagi menguatkan mental serta memastikan mereka kekal bersemangat walaupun lama tidak bertanding.

“Memandangkan tiada kejohanan utama dianjurkan pada tahun ini kita ubah suai latihan atlet, kita tidak mahu prestasi merosot, kita mahu mereka kekal fokus dan berdisiplin.

Sesi psikologi sukan oleh Dr Jamatul Shahidah Shaari bersama pasukan Kanu Sukma Selangor di Kolam ORS, Kg Hang Tuah, Bestari Jaya. Foto: MSN Selangor

“MSN juga telah atur sesi kem berpusat bagi memastikan atlet lebih bersedia menghadapi sebarang kemungkinan dengan memantapkan mental dan menaikkan semangat mereka,” kata Mohamad Nizam Marjugi kepada SelangorKini.

Sukma Johor 2020 yang ditangguh susulan penularan Covid-19 dijadualkan semula pada 6 hingga 14 Mac tahun depan manakala Para Sukma berlangsung bermula 5 hingga 10 April.

Selangor menyasarkan kutipan 45 pingat emas, 40 perak dan 40 gangsa pada kejohanan tersebut.


Pengarang :