AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Selangor lulus pelaburan sektor pembuatan RM17 bilion pada 2019

RAWANG, 9 OKT: Sejumlah RM17 bilion nilai pelaburan sektor pembuatan diluluskan tahun lalu di Selangor, tertinggi dalam negara.

Ketua pengarah eksekutif Invest Selangor Berhad (Invest Selangor) berkata nilai itu merangkumi 315 projek dan mewujudkan 21,085 peluang pekerjaan.

“Pelaburan domestik dan luar negara menjadi kejayaan ekonomi Selangor sekali gus menawarkan peluang pekerjaan yang menjamin penduduk negeri ini,” kata Dato’ Hassan Azhari Idris ketika merasmikan Majlis Pecah Tanah Hab Pengedaran Berpusat Daikin Malaysia di sini semalam.

Menurutnya, pelbagai inisiatif dilakukan Kerajaan Selangor bagi menarik pelabur dan meyakinkan mereka negeri ini destinasi tepat pada peringkat pasaran tempatan serta global.

“Ini termasuk tumpuan terhadap pengurusan proses permohonan bagi memudahkan urusan pelabur yang ditambah baik dan dipermudahkan,” kata beliau lagi.

Sebelum ini, Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari memaklumkan Selangor menyumbang 24.2 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2019, kekal tertinggi dalam tempoh beberapa tahun.

Beliau berkata angka tersebut meningkat 0.5 peratus berbanding 23.7 peratus yang dicatatkan dalam tempoh sama, dua tahun lalu.


Pengarang :