Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika sidang Dewan Rakyat membahaskan Belanjawan 2021. Foto: Facebook Anwar Ibrahim
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Proaktif lindungi wanita jadi mangsa dera, beri pembelaan – Anwar

SHAH ALAM, 25 NOV: Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa Kerajaan Persekutuan mencari langkah proaktif bagi melindungi kaum wanita daripada menjadi mangsa penderaan.

Ketua pembangkang berkata wanita yang didera harus diberi perlindungan munasabah supaya trauma dapat dirawat dan diberi perhatian secukupnya.

“Keganasan terhadap kaum wanita terutamanya penderaan domestik adalah isu besar lagi serius yang mesti diberi perhatian tatkala tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) terus berpanjangan.

“Ini menghadkan aktiviti kaum wanita dan kanak-kanak perempuan di luar dan menyebabkan mereka lebih terdedah pada penderaan di rumah,” katanya menerusi kenyataan sempena Hari Antarabangsa Menolak Gejala Keganasan Ke Atas Wanita hari ini.

Ahli parlimen Port Dickson berkata Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) juga melaporkan peningkatan gejala sama di pelbagai negara di sebalik ketidaktentuan penularan Covid-19.

Katanya Persatuan Perubatan Malaysia menggariskan beberapa laporan peningkatan gejala penderaan sepanjang tempoh pengawalan pergerakan berpanjangan ketika mereka berdepan masalah kewangan dan tekanan jiwa memuncak.

“Di Malaysia kita kekurangan data atau maklumat bagi mengakses dan menilai gejala ini di mana terdapat banyak kes tidak dilaporkan.

“Ini menyebabkan kebijakan kerajaan kurang berkesan dan tidak dapat bertindak melindungi golongan wanita,” katanya.


Pengarang :