Ir Izham Hashim bercakap pada taklimat perancangan penyelesaian masalah bekalan air Sungai Selangor dan Sungai Semenyih akibat pencemaran di Bilik Gerakan Pejabat Dewan Negeri Selangor, Shah Alam pada 26 November 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

Syarikat dron terkemuka pantau pencemaran sumber air Selangor

SHAH ALAM, 27 NOV: Selangor menggunakan perkhidmatan syarikat dron ketiga terbesar dunia bagi memantau pencemaran sumber air mentah secara efektif.

EXCO infrastruktur dan kemudahan awam berkata kepakaran Syarikat Aerodyne akan dimanfaatkan selama dua tahun bagi meninjau lokasi yang tidak dapat diakses oleh penguat kuasa.

Ir Izham Hashim menjelaskan penggunaan alat itu penting bagi mengesan dan menjangka sumber air berisiko tercemar selain dijadikan bahan bukti di mahkamah.

“Syarikat ini bukan calang-calang, dron yang digunakan akan memantau lokasi dan boleh mengambil sampel pencemaran. Kita tidak beli peranti ini tetapi hanya menggunakan perkhidmatan dari syarikat yang sudah dikenali,” katanya.

Beliau bercakap pada taklimat perancangan penyelesaian masalah bekalan air Sungai Selangor dan Sungai Semenyih akibat pencemaran di sini semalam.

Ir Izham berkata kepakaran syarikat yang diusahakan anak tempatan itu turut digunakan Amerika Syarikat bagi memantau pelabuhan.

Sejumlah RM2 juta diperuntuk bagi menggunakan empat dron berteknologi tinggi dengan dua daripadanya ditempatkan di lembangan Sungai Langat bermula November.

Dua lagi ditempatkan di lembangan Sungai Klang dan Sungai Selangor.


Pengarang :