Orang awam mendengar Pengumuman Khas Darurat oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 12 Januari 2021 melalui peranti digital. Foto: BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

PM: Kerajaan Persekutuan, negeri berfungsi seperti biasa

SHAH ALAM, 12 JAN: Pentadbiran Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri terus berfungsi seperti biasa semasa tempoh darurat, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Perdana menteri berkata pengisytiharan darurat tidak membabitkan sebarang bentuk rampasan kuasa tentera atau pelaksanaan perintah berkurung.

“Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, jemaah menteri dan majlis mesyuarat kerajaan negeri akan terus berfungsi ikut Perlembagaan Persekutuan.

“Malah saya beri jaminan jentera perkhidmatan serta pentadbiran awam, kerajaan negeri tidak akan terganggu dengan pengisytiharan darurat ini,” katanya menerusi perutusan khas yang disiarkan secara langsung, hari ini.

Terdahulu, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan mengisytiharkan Proklamasi Darurat untuk membendung pandemik Covid-19.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Dato’ Indera Ahmad Fadil Shamsuddin berkata baginda memberi perkenan pelaksanaan sehingga 1 Ogos 2021 atau sehingga suatu tarikh yang lebih awal dengan mengambil kira rundingan Seri Paduka dengan Raja-Raja Melayu.

 


Pengarang :