Selangorkini
Reaksi seorang penduduk yang meninjau proses saringan ujian Covid-19 yang dijalankan oleh petugas kesihatan di kawasan yang dikenakan PKPD ketika tinjauan di Flat Sungai Emas, Kuala Langat pada 29 Oktober 2020. Foto BERNAMA
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Sabak Bernam rekod kes harian Covid-19 terendah

SHAH ALAM, 13 FEB: Sabak Bernam kekal daerah yang merekodkan kes harian Covid-19 terendah di Selangor namun masih diklasifikasi sebagai zon merah.

Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) berkata lapan kes dicatatkan di daerah tersebut hari ini berbanding dua yang dilaporkan semalam, Khamis (enam) dan Rabu (tiga).

Katanya, empat kes adalah di mukim Sabak dan mukim Sungai Panjang (tiga) manakala satu lagi kes import yang mendapat jangkitan dari Afrika.

“Daerah Petaling masih merekodkan kes paling tinggi dengan 486 kes, 177 daripadanya di mukim Petaling, mukim Damansara (174), mukim Sungai Buloh (92) dan mukim Bukit Raja (43).

“Daerah Klang mencatat 407 kes, lebih separuh iaitu 327 kes di mukim Kapar manakala mukim Klang (80),” menurutnya di Facebook.

JKNS berkata sebanyak 192 kes di daerah Hulu Langat iaitu mukim Ampang dan Cheras (74), mukim Kajang (29), mukim Semenyih (tujuh), mukim Hulu Langat (enam) dan mukim Beranang (dua).

Menurutnya, 77 daripada 120 kes di daerah Hulu Selangor pula dikesan melalui penularan dalam penjara manakala mukim Sungai Tinggi (36), mukim Serendah (enam) dan mukim Hulu Bernam (satu).

“Daerah Kuala Langat mencatat 59 kes dengan 27 kes di mukim Telok Panglima Garang, mukim Tanjung 12 (II) (15), mukim Tanjung 12 (I) (sembilan), mukim Bandar (enam) serta mukim Jugra dan Morib masing-masing (satu).

“Sebanyak 28 kes di daerah Kuala Selangor membabitkan 16 kes di mukim Ijok, mukim Bestari Jaya (lapan) serta mukim Kuala Selangor dan Tanjung Karang (satu). Manakala kes di daerah Sepang 23 dan Gombak (22),” katanya.


Pengarang :