Selangorkini
Gambar Hiasan: Aeroangkasa. Sumber Foto: BERNAMA
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Selangor mampu majukan aeroangkasa, miliki kemudahan – EXCO

SHAH ALAM, 3 FEB: Industri aeroangkasa merupakan pelaburan baharu Kerajaan Selangor dalam usaha meningkatkan kadar  ekonomi negeri ini, kata EXCO pelaburan.

Dato’ Teng Chang Khim berkata Selangor mempunyai kelebihan memajukan sektor itu memandangkan terdapat dua lapangan terbang yang besar, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Sepang dan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang.

EXCO Kerajaan Negeri Dato’ Teng Chang Khim semasa ditemu bual Media Selangor bagi program sambutan Tahun Baru Cina 2021 peringkat Selangor di Bangunan SUK, Shah Alam pada 2 Febuari 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

“Kita lihat bidang ini mempunyai potensi untuk bina pusat penerbangan khusus yang lengkap dengan penyelenggaraan pembaikan dan baik pulih (MRO) untuk seluruh dunia.

“Kajian telah dilakukan. Dengan kebangkitan ekonomi Asia, pesawat persendirian akan bertambah. Jadi kita dah ada kemudahan (lapangan terbang) malah mempunyai tenaga pakar berpengalaman yang mampu mengembangkan industri ini,” katanya ketika ditemui semalam.

Sementara itu, beliau berkata Pameran Penerbangan Selangor 2021 yang dijangka berlangsung 2 April ini masih belum diputuskan.

“Kita akan lihat perkembangan semasa pandemik Covid-19. Jika masih berterusan, ia akan ditangguhkan enam bulan lagi dan jika berlangsung, Selangor menjadi negeri pertama di Malaysia dan Asia Tenggara,” katanya.

Pada Oktober tahun lalu, ketika membentangkan Belanjawan Selangor 2021, Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari mengumumkan penganjuran pameran itu bagi menggalakkan pertumbuhan sektor aeroangkasa dan menyediakan platform kepada syarikat tempatan serta usahawan industri kecil dan sederhana (IKS) meneroka bidang itu.

Dato’ Seri Amirudin Shari bergambar selepas Sesi Taklimat dan Perkongsian: Pejabat Koordinasi Industri Aeroangkasa Selangor Darul Ehsan ( S-DAICO) di Bilik Mesyuarat MTES, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam pada 18 Mei 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

Pengarang :