Selangorkini
Masjid Raja Haji Fi Sabilillah terletak di Cyberjaya, Selangor. Nama masjid ini diberi oleh DYMM Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj sempena nama Raja Haji Fisabilillah ibni Daeng Chelak. Foto Facebook Royal Selangor Office
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Sultan seru rakyat hayati isi khutbah banteras rasuah

SHAH ALAM, 5 FEB: Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor menyeru umat islam menghayati khutbah Jumaat hari ini berhubung isu rasuah.

Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj bertitah khutbah yang dikeluarkan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) itu amat tepat dan terperinci.

“Dengan tajuk ‘Perasuah Perosak Agama Bangsa’ baginda berpandangan ia (khutbah) amat tepat dan terperinci serta boleh menjadi peringatan memandangkan situasi rasuah di negara ini yang kian meruncing,” kata Selangor Royal Office di Facebook.

Semalam, Sultan Selangor dilaporkan bertitah supaya pelaku rasuah dibanteras segera bersandarkan bukti kukuh dan pengadilan di mahkamah.

Baginda terkejut apabila membaca mengenai pendedahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bahawa separuh daripada kes rasuah berlaku di negara ini melibatkan penjawat awam.

Sebelum ini, Malaysia dilaporkan jatuh enam anak tangga ke kedudukan ke-57 daripada 180 negara dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) Transparency International (TI) bagi 2020.

Skor Malaysia juga menurun dua mata kepada 51 daripada 100 mata berbanding tahun sebelumnya.

Antara intipati khutbah Jais hari ini:

– Rasuah punca kehancuran sesebuah tamadun bangsa dan negara.

– Memberi dan menerima rasuah adalah perbuatan kejam terhadap sistem kehidupan beragama, bermasyarakat dan bernegara.

– Islam menetapkan rasuah adalah perbuatan dosa besar.

– Sumber rasuah adalah haram dan tidak berkat serta menjadi punca tidak mendapat kebahagiaan dan keberkatan di dunia dan akhirat.

– Rakyat hilang keyakinan kepada pemerintah, negara kehabisan wang hingga terpaksa menanggung hutang.

– Islam melaknat dan memberi ancaman neraka terhadap orang yang memberi dan menerima rasuah.

– Ketidaktentuan politik dan ketidakstabilan ekonomi semasa akan membawa kehancuran yang dahsyat kepada ummah dan negara.

– Umat Islam sepatutnya dihormati, dijadikan contoh, ikon dan panduan kepada bukan Islam, sebaliknya kini dipandang keji, hina dan sebagai faktor rosaknya kelangsungan negara yang aman, damai, membangun dan sejahtera.

– Pemimpin politik beragama Islam diingatkan tidak menjadi pembuka ruang dan jalan kepada perbuatan rasuah demi kepentingan kedudukan dan kuasa.

– Perangi rasuah bersama, buang sifat tamak dan pentingkan diri sendiri.


Pengarang :