Orang ramai melaksanakan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia menbuang undi di Sekolah Kebangsaan Bukit Sentosa pada 5 Mei 2013.
AGENDA NASIONAL

Majlis perundingan pelajar bantah SPR tangguh Undi 18

SHAH ALAM, 28 MAC: Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPPK) menolak alasan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk menangguhkan kelayakan pengundi berusia 18 tahun (Undi 18).

Presidennya berkata Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu melakukan pendaftaran Undi 18 secepat mungkin sekaligus memberi hak kepada lebih ramai rakyat memilih pada pilihan raya umum nanti.

“Usul Undi 18 mendapat sokongan 211 ahli parlimen sebelum ini yang membolehkan pelaksanaan dan pendaftaran Undi 18 dilakukan secara automatik.

“MPPK percaya golongan berusia 18 tahun sudah matang kerana sebahagian mereka bergelar mahasiswa dan sudah bekerja,” kata Muhammad Amir Asyraf Mohd Sabri menerusi kenyataan hari ini.

Sebelum ini, SPR mengumumkan Undi 18 yang sepatutnya bermula Julai ini ditunda kepada 1 September tahun depan.

Pada 16 Julai 2019, Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-Undang (RUU) Perlembagaan (Pindaan) 2019 pada 16 bagi menurunkan had usia mengundi, pendaftaran pengundi automatik dan menurunkan usia calon bertanding pilihan raya kepada 18 tahun.

Ia kemudian disusuli kelulusan di Dewan Negara pada 25 Julai 2019, dengan majoriti dua pertiga, 10 hari selepas diluluskan di Dewan Rakyat.


Pengarang :