Dato’ Seri Amirudin Shari (dua, kanan) mendengar penerangan oleh seorang petugas Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (Maeps), Serdang pada 19 Januari 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Covid-19: Kerajaan Negeri sedia bantu ringan beban KKM

SHAH ALAM, 16 MEI: Kerajaan Selangor sentiasa berusaha memenuhi keperluan Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) dari segi bantuan sukarelawan atau kemudahan kesihatan.

Dato’ Menteri Besar berkata walaupun Pusat Penilaian Covid-19 (CAC) bukan di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri tetapi pihaknya sedia membantu untuk meringankan beban mereka.

“Pengurusan CAC di bawah bidang kuasa Kementerian Kesihatan Malaysia dan JKNS, tetapi Kerajaan Negeri bersedia beri bekerjasama untuk membantu selagi boleh.

“Kerajaan Negeri akan memasang khemah untuk kemudahan pesakit dan petugas di luar CAC,” kata Dato’ Seri Amirudin Shari menerusi Twitter merujuk kesesakan di CAC Stadium Malawati.

Katanya, beliau juga difahamkan JKNS mengalami masalah kekurangan petugas perubatan kerana mengurus  Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) MAEPS yang turut menerima pesakit negeri lain selain terlibat urusan program imunisasi.

Hari ini, JKNS berkata pihaknya bercadang menambah kapasiti kepada 1,000 katil di PKRC terbabit susulan kemasukan ramai pesakit kategori tiga iaitu bergejala dengan radang paru-paru tetapi tidak memerlukan oksigen.

Katanya, penambahan katil pesakit kategori itu bertujuan menyokong sistem kesihatan di Lembah Klang selaras dengan peningkatan angka pesakit Covid-19 pada masa kini.


Pengarang :