Petugas PBT Selangor dan beberapa NGO berganding bahu memasang 2,000 katil bertingkat di di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) MAEPS 2.0 pada 27 Disember 2020. Foto Facebook Jabatan Penerangan Negeri Selangor
AGENDA NASIONAL SELANGOR

Pusat kuarantin Serdang cadang tempatkan 1,000 katil pesakit kategori tiga

SHAH ALAM, 16 MEI: Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) bercadang menambah kepada 1,000 katil bagi menampung pesakit wabak tersebut.

Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) memaklumkan langkah itu dibuat susulan kemasukan ramai pesakit kategori tiga iaitu bergejala dengan radang paru-paru tetapi tidak memerlukan oksigen.

“Awalnya kita hanya ada 60 katil untuk kategori tiga pada Januari lalu tetapi kini PKRC Bersepadu MAEPS menempatkan seramai 757 pesakit dan bercadang menambah kapasiti bagi menyokong sistem kesihatan di Lembah Klang.

“Justeru, pesakit kategori tiga akan ditempatkan di dewan berhampiran ICU sementara supaya pemantauan lebih rapi dapat dilaksanakan manakala pesakit kategori satu dan dua yang stabil diletakkan di Dewan DG,” katanya di Facebook.

Bagaimanapun, PKRC berusaha sebaik mungkin memisahkan kategori pesakit warganegara dan bukan warganegara di dewan berkenaan.


Pengarang :