Imbasan mikroskop elektron menunjukkan SARS-CoV-2 (objek biru bulat) muncul dari permukaan sel yang dikultur di makmal, yang menyebabkan Covid-19. Virus itu diasingkan dari seorang pesakit di Amerika Syarikat pada 27 Februari 2020. Foto AFP
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

122 jangkitan VOC dikesan dalam 12 hari, Selangor rekod 41 kes

SHAH ALAM, 4 JUN: Sebanyak 122 kes varian membimbangkan (VOC) dicatat di seluruh negara antara 24 Mei hingga hari ini, 41 daripadanya di Selangor.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata sebanyak 104 kes adalah varian Beta (B.1.351) dan masing-masing sembilan Alpha (B.1.1.7) serta Delta (B.1.617.2).

Mengikut kenyataannya, Selangor mencatat kes VOC tertinggi di negara ini dengan 34 daripadanya varian Beta, lima (Alpha) dan dua (Delta).

Sesuatu virus kerap bermutasi, atau berubah kod genetiknya, bagi memastikan kelangsungan hidupnya dalam tubuh manusia. Perubahan kod virus SARS-CoV-2 menyebabkan wujudnya varian yang lebih berbahaya.

Penyelidik menjejak perubahan arahan kod protein tegak di dinding luar virus, bahagian yang berperanan menyerang sel manusia.

VOC boleh menyebabkan:

  • penularan jangkitan yang pantas
  • jangkitan dengan gejala teruk dan komplikasi hingga membawa kematian
  • kesan perlindungan vaksin berkurangan
  • jangkitan sukar dikesan melalui ujian makmal

Kelantan dan Perak juga mencatat dua digit jangkitan, masing-masing 23 dan 10 kes manakala negeri lain hanya satu digit.

Sarawak merekodkan tujuh kes, Labuan (empat), Pulau Pinang (tiga), masing-masing Negeri Sembilan dan Perlis (dua) serta masing-masing Sabah, Melaka dan Terengganu (satu).

Selasa lalu, Selangor merekodkan kes positif Covid-19 kategori VOC tertinggi dengan 42 kes, diikuti Sarawak 20 kes iaitu tujuh kategori VOC dan 13 (VOI).

Rabu lalu, KKM mengumumkan varian Covid-19 kini dikenali dengan sebutan abjad Greek bagi mengelak nama negara dikaitkan stigma pandemik.

Varian dari United Kingdom dikenali sebagai Alpha, Afrika Selatan digelar Beta, India dilabel Delta, Filipina dikenali Theta dan Nigeria sebagai Eta.

 


Pengarang :