Sukarelawan Troopers membantu orang ramai yang hadir dalam program Vaksin Selangor (Selvax) Komuniti DUN Bandar Utama, Bukit Lanjan, Kampung Tunku dan Bukit Gasing di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Tropicana Gardens Mall, Petaling Jaya pada 20 Ogos 2021. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI
AGENSIBERITA UTAMASELANGOR

Syarikat beli vaksin Selangor bantu pekerja disuntik awal, yakin lebih selamat

PETALING JAYA, 20 OGOS: Tindakan sebuah syarikat gudang di Rawang menyertai Program Vaksin Selangor (Selvax) Industri membolehkan semua pekerjanya melengkapkan suntikan pelalian lebih cepat dan yakin menjalani kehidupan lebih selamat.

Wakil pekerja Sama Jaya Sdn Bhd Azmi Aziz, 44, berkata dia bersama 11 petugas lain berpeluang melakukan pelbagai aktiviti selepas kerajaan melonggarkan beberapa sektor kepada individu yang mendapat dua dos vaksin.

Azmi Aziz. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI

“Dengan Selvax, kami terima suntikan lebih awal. Sekarang lebih bebas namun tetap kena ikut SOP (tatacara operasi piawaian).

“Jadi usaha majikan menyertainya berbaloi walaupun keluarkan modal beli vaksin. Pekerja terlindung sekali gus membolehkan syarikat terus beroperasi,” katanya selepas terima dos kedua di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Tropicana Garden Mall hari ini.

Bermula hari ini kerajaan membenarkan beberapa aktiviti kepada individu lengkap vaksin antaranya makan di kedai serta menjalani aktiviti riadah.

Penjual insuran Chan Pei Yei, 30, berkata walaupun telah lengkap divaksin, dia memilih terus duduk di rumah melainkan perlu menguruskan perkara penting di luar memandangkan keadaan masih tidak selamat susulan kes Covid-19 yang kekal tinggi.

Chan Pei Yee. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI

“Vaksin boleh kurangkan risiko jangkitan tapi kita masih terdedah wabak. Saya takut terjangkit dan akan kekal di rumah sehingga kes berkurang,” katanya.

Sementara itu warga Indonesia Solikan Yusop, 40, berkata dia bersama isteri serta dua adiknya lengkap mendapat pelalian menerusi program Selvax Komuniti Dewan Undangan Negeri (DUN) Bandar Utama.

“Alhamdulillah. Ini ikhtiar saya untuk pelihara keluarga dari jangkitan Covid-19. Terima kasih kerana tidak meminggirkan warga asing,” katanya.

Pada 9 Jun, Kerajaan Negeri mengumumkan peruntukan RM200 juta untuk menjayakan Selvax di bawah Pakej Kita Selangor 2.0 bagi melengkap dan mempercepatkan proses suntikan pelalian rakyat.

Selvax Komuniti memberi manfaat kepada 250,000 rakyat membabitkan 500,000 dos manakala Selvax Industri ditawarkan kepada sejuta pekerja negeri ini termasuk warga asing.


Pengarang :