Sukarelawan Team Selangor membantu membersihkan rumah yang terjejas dalam kejadian banjir kilat petang semalam. Foto Twitter Team Selangor
ADN SELANGOR

Banjir kilat: Ketua kampung buat bancian permudah bantuan

SHAH ALAM, 28 SEPT: Ahli Dewan Negeri (ADN) Batu Tiga meminta ketua kampung Kampung Kebun Bunga, Batu Tiga membuat bancian mangsa terlibat dengan banjir kilat.

Wakil rakyat Rodziah Ismail berkata bancian itu membolehkan supaya bantuan dapat disalurkan kepada mangsa terlibat.

“Buat masa ini sebuah dewan MBSA dibuka untuk mangsa ditempatkan sementara waktu selain sukarelawan dihantar bagi membersihkan rumah.

“Saya bersimpati dengan penduduk kerana setiap kali hujan mereka menjadi mangsa banjir kerana peringkat Kerajaan Negeri kita telah menaik taraf longkang di kampung tersebut,” katanya.

Rodziah juga memaklumkan pihak berwajib terutama berkaitan saliran perlu bertanggungjawab menaik taraf bahu-bahu jalan sepanjang Persiaran Selangor.

“Sepanjang menjadi wakil rakyat saya tidak pernah nampak perkara ini dilakukan dan sudah tiba masa tindakan perlu dilakukan seperti zon penampan supaya menghalang air terus masuk,” katanya.

Terdahulu lebih 1,000 penduduk di Kampung Kebun Bunga, Batu Tiga disini dilanda banjir kilat susulan hujan lebat kelmarin.

Kejadian itu menyebabkan banyak peralatan 300 rumah yang didiami penduduk rosak.


Pengarang :