Petugas kesihatan memberi suntikan vaksin Covid-19 kepada seorang penerima semasa program Vaksin Selangor (Selvax) anjuran ADN Bukit Gasing, Kampung Tunku, Bandar Utama dan Bukit Lanjan di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Tropicana Gardens Mall pada 30 Julai 2021. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI
AGENDANASIONAL

Lebih 13,000 permohonan rebat RM20 ke pusat vaksin diterima

SHAH ALAM,10 SEPT: Lebih 13,000 permohonan rebat RM20 bagi perjalanan ke pusat pemberian vaksin (PPV) menggunakan perkhidmatan e-panggilan Grab diterima sehingga 3 September lalu.

Ketua tanggungjawab sosial korporat Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) atau MBI berkata daripada 13,795 permohonan itu sebanyak 10,204 sudah diluluskan bagi tempoh sama.

Menurut Ahmad Azri Zainal Nor setakat ini rebat yang telah ditebus sebanyak 8,391 melibatkan peruntukan RM80,714.

“Berlaku sedikit penurunan permohonan iaitu 20 hingga 50 sehari berbanding sebelum ini sebanyak 300. Ini mungkin disebabkan ramai telah menerima vaksin Covid-19.

“Ia masih dibuka dan kita menggalakkan orang ramai yang belum disuntik terutama secara tanpa janji temu memohon,” katanya kepada SelangorKini.

Permohonan rebat menggunakan perkhidmatan Grab yang dibuka mulai 20 Jun sah bagi perjalanan ke PPV seluruh Selangor dan Kuala Lumpur antara 1 Julai hingga 30 September.

Sebelum ini, inisiatif yang terkandung dalam Pakej Kita Selangor 2.0 dikhususkan untuk penduduk berusia 50 tahun ke atas tetapi akhirnya diperluas ke semua peringkat usia.

Pendaftaran boleh dibuat melalui rebatpengangkutangrabvaksin.borangmbiselangor.com.


Pengarang :