Lembaga Zakat Selangor (LZS) melalui pasukan Agihan Daerah Hulu Langat menyerahkan bantuan kepada seorang mangsa banjir di Kampung Jawa Hulu Langat. Foto Facebook LZS
BERITA UTAMAEXCOSELANGOR

LZS bantu bina semula 32 rumah mangsa banjir di Hulu Langat

SHAH ALAM, 5 JAN: Lembaga Zakat Selangor (LZS) menampung kos pembinaan semula 32 rumah di Hulu Langat yang hanyut dan hancur akibat banjir bulan lalu, kata EXCO pembangunan generasi muda.

Mohd Khairuddin Othman berkata pejabat tanah dan daerah juga menyumbang sejumlah dana bagi memastikan proses pembinaan rumah berjalan lancar.

Beliau yang mengetuai jawatankuasa penyelarasan pascabanjir daerah itu menjelaskan bantuan diberi kepada semua dengan syarat tanah rumah adalah milik mangsa.

“Bantuan ini bukan hanya untuk asnaf tetapi mana-mana mangsa yang kehilangan rumah.

EXCO Pembangunan Generasi Muda Mohd Khairuddin Othman bercakap kepada media selepas taklimat situasi terkini banjir di Hulu Langat di Sekolah Kebangsaan Sungai Serai pada 23 Disember 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

“Buat masa sekarang mangsa tinggal menumpang di rumah saudara mara. Ada yang tinggal di kabin disediakan Kerajaan Negeri atau menyewa. Bayaran bulanan juga ditanggung LZS,” katanya ketika dihubungi semalam.

Pada 29 Disember Dato’ Menteri Besar memaklumkan Hulu Langat menjadi daerah paling teruk terjejas banjir dan mengalami kerosakan sekali gus memerlukan lebih proses pembersihan.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata ia diikuti Sri Muda, Shah Alam dan Bukit Lanchong, Subang Jaya.

Sebelum itu Kerajaan Negeri memperuntuk sejumlah RM2 juta daripada dana Selangor Bangkit disalur ke Hulu Langat bagi memulihkan semula sebahagian besar daerah itu yang terkesan banjir.
memulihkan semula sebahagian besar daerah itu yang terkesan banjir.


Pengarang :