Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin (dua, kiri) membuat lawatan selepas majlis penyerahan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar Saujana Putra hari ini. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Menteri: Hampir 14,000 guru sudah diambil di seluruh negara

KUALA LANGAT, 18 MAC: Kementerian Pendidikan (KPM) memaklumkan hampir 14,000 guru telah ditempatkan setakat ini menerusi pengambilan secara one-off yang dilaksanakan kementerian itu bagi mengatasi masalah kekurangan guru.

Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin berkata kira-kira lebih 4,000 guru lagi sedang dalam proses untuk ditempatkan, berdasarkan 18,702 jumlah guru yang diperuntukkan bagi pengambilan tersebut.

“Dengan pengambilan baharu (one-off) ini, kami akan beri keutamaan pergerakan kepada guru-guru yang telah lama (untuk dipindahkan) sebelum kami bawa masuk guru-guru baharu di kawasan yang mana permohonan untuk pertukaran itu tinggi,” katanya kepada pemberita pada Majlis Penyerahan Sekolah Menengah (SMK) Bandar Saujana Putra, di sini hari ini.

Radzi berkata susulan pengambilan guru baharu tersebut, permohonan pertukaran guru adalah antara yang tertinggi pernah diluluskan dalam sejarah iaitu lebih daripada 55 peratus.

Mengulas berhubung takwim pembelajaran akademik bagi penggal 2022/2023, Radzi berkata setakat ini kalendar tersebut masih dikekalkan walaupun negara bakal memasuki fasa endemik 1 April ini.

Mengulas berhubung pengoperasian SMK Bandar Saujana Putra, Radzi berkata seramai 988 pelajar Tingkatan 1 hingga 4 dijadualkan memulakan persekolahan di sekolah tersebut pada 21 Mac depan.

Media sebelum ini melaporkan SMK Bandar Saujana Putra yang pembinaannya diteruskan pada 2020 selepas terbengkalai sejak 2019, telah siap sepenuhnya dan akan mula beroperasi bagi penggal baharu persekolahan pada Mac ini.

Radzi berkata sejak dua tahun lepas, kementerian telah memberi keutamaan untuk konteks infrastruktur pendidikan, termasuk usaha menyiapkan pembangunan sekolah terbengkalai.

– BERNAMA


Pengarang :