Pelajar UPM menunjukkan produk makanan yang dihasilkan sempena Hari Pengenalan Produk Baharu di kampus itu pada 29 Jun 2022. Foto Facebook UPM
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL PENDIDIKAN

Penuntut UPM hasilkan produk makanan baharu berasaskan tembikai, cili

SHAH ALAM, 30 JUN: Seramai 63 penuntut Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya menghasilkan lapan produk makanan sempena Hari Pengenalan Produk Baharu 2022 semalam.

Produk makanan itu adalah marjerin bawang cili putih, Lado La Tien, kentang goreng jagung, isi jagung MaizeMerize, teh kiub tembikai wangi (rock melon), serbuk chutney tembikai wangi, teh sos tembikai dan jus tembikai dengan susu soya.

Dekan Fakulti Sains dan Teknologi Makanan (FSTM) berkata makanan baharu itu dihasilkan pelajar tahun tiga ijazah sarjana Sains dan Teknologi, FSTM selari dengan tema penyelesaian inovasi bagi mengurangkan kehilangan makanan.

“Pembangunan produk baharu adalah proses menukar idea yang baru kepada produk menarik dan memuaskan hati pengguna di pasaran.

“Prototaip makanan dipersembahkan berasaskan tembikai, tembikai susu, cili dan jagung yang dipersembahkan kepada juri pakar dari sektor kerajaan, swasta, dan wakil khas Fakulti Sains dan Teknologi Makanan,” kata Prof Madya Dr Anis Shobirin Meor Hussin.

Beliau berkata tema dipilih pula memainkan peranan penting bagi mencapai matlamat pembangunan mampan.


Pengarang :