Persembahan Teater sejarah Klang Antara Tiga di Panggung Sari Istana Budaya, Kuala Lumpur. pada 8 Disember 2022.Foto MOHD YUSNI ARIFFIN/SELANGORKINI
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Selangor bakal hasilkan lebih banyak karya sejarah negeri

KUALA LUMPUR, 9 DIS: Kerajaan Negeri akan menghasilkan lebih banyak karya mengisahkan sejarah Selangor untuk menjadi tatapan dan iktibar generasi muda.

EXCO Kebudayaan Borhan Aman Shah berkata naskhah seumpama itu mampu menarik ramai penonton seperti dibuktikan menerusi pementasan teater Antara Tiga yang mengisahkan tiga sejarah utama Klang dari 1025 hingga 1961.

Menurut Borhan, beliau sudah berbincang dengan Pegawai Kewangan Negeri Dr Ahmad Fadzli Ahmad Tajuddin bagi memohon dana supaya karya berkaitan sejarah dan budaya dapat dihasilkan setiap tahun.

“Teater Antara Tiga adalah projek pertama Kerajaan Negeri menghasilkan karya berkaitan sejarah Selangor.

“Ia satu agenda baik supaya Selangor tidak ketandusan karya sejarah negeri,” katanya selepas menyaksikan pementasan hari pertama Antara Tiga di Istana Budaya malam tadi.

Teater lebih dua jam dijayakan Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT) itu diarahkan Muhammad Firdaus Abdul Rahim manakala skripnya ditulis oleh Dr Ahmad Zairy Mohd Soieb.

Menariknya teater dipentaskan sehingga Sabtu itu dibintangi penjawat awam sepenuhnya termasuk tenaga produksi dari PADAT, Antara Seni Perkhidmatan Awam dan Persatuan Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik.

Individu berminat boleh mendapatkan tiket berharga RM20 menerusi pautan https://www.ticket2u.com.my/event/29253


Pengarang :