Jabatan Kehakiman Syariah Selangor
AGAMA SELANGOR

JAKESS persiap pegawai hadapi risiko kemusnahan rekod

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 11 OKT: Jabatan Kehakiman Syariah Selangor (JAKESS) komited mempersiapkan pegawai dalam menghadapi risiko kemusnahan rekod akibat berlakunya bencana menerusi Kursus Pemuliharaan Rekod Selepas Bencana , pada 8 Oktober lalu.

JAKESS berkata, penganjuran kursus dua hari yang membabitkan Pegawai Rekod Jabatan dan Pembantu Tadbir Rekod Jabatan seluruh Mahkamah Syariah Selangor lantikan Arkib Negara Malaysia (ANM).

“Antara objektif kursus itu adalah untuk memberi kefahaman mengenai keperluan pemeliharaan dan pemuliharaan rekod-rekod kerajaan selaras dengan Akta Arkib Negara 2003 (Akta 629) dan Pekeliling Perkhidmatan Bil. 5 Tahun 2007.

“Malah, kursus itu penting bagi JAKESS kerana banyak menyimpan rekod-rekod penting seperti perintah mahkamah, catatan hakim dan alasan penghakiman.

“Pemeliharaan dan pemuliharaan rekod penting bagi melindungi ia daripada sebarang kemusnahan akibat banjir, kebakaran, tanah runtuh, serangan makhluk perosak, vandalisme dan faktor kimia,” kata agensi itu dalam kenyataan.

Dalam kursus tersebut peserta turut didedahkan dengan teknik pengeringan yang digunakan antaranya seperti sidai, helaian dan haba bagi menyelamatkan rekod-rekod akibat bencana.


Pengarang :