SELANGOR

Anugerah Sastera Selangor martabatkan sastera dan kebudayaan

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 28 NOV: Anugerah Selangor dijangka mampu memartabatkan aktiviti kesusasteraan dan kebudayaan sekaligus melahirkan golongan masyarakat pemikir.

EXCO Kebudayaan dan Pelancongan, Peradaban Melayu dan Warisan, Datuk Abdul Rashid Asari berkata, anugerah ini juga menjadi pendorong kepada penggiat sastera meningkatkan mutu karya masing-masing.

“Saya lihat mutu penulisan oleh pengkarya di Selangor yang diterbitkan di SelangorKini ini memang baik dan mereka profesional dengan kreativiti yang mudah difahami.

“Saya harap dengan adanya karya mereka, sama ada dalam bentuk cerpen, buku-buku, novel dan lain-lain yang dihasilkan akan menambah pengetahuan rakyat Selangor khasnya di segi kebudayaan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui SelangorKini di ruang legar Dewan Negeri Selangor di sini, hari ini.

Abdul Rashid berkata, beliau akan meneruskan anugerah ini di masa akan datang dengan melibatkan lebih ramai lagi penggiat sastera.

Katanya, anugerah ini juga mampu memeriahkan lagi sektor kebudayaan dan kesenian di negeri termaju itu.

Sementara itu, Anugerah Sastera SelangorKini pada 30 November ini akan dilangsungkan di Galeri Shah Alam.

Acara itu dijadualkan bakal dirasmikan Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari ini turut menampilkan artis jemputan seperti Datuk Ramli Sarip dan persembahan kebudayaan tradisional Selangor.


Pengarang :