Selangorkini
SELANGOR

Pengusaha kendera saji mohon seragam lesen niaga

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 27 MAC: Pengusaha kendera saji (food truck) menggesa Kerajaan Negeri menyeragamkan lesen perniagaan bagi mengelakkan peniaga daripada terus disaman Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

Pengerusi Pengusaha Food Truck FAMA Selangor, Abu Az Abu Bakar berkata, lesen bagi perniagaan itu yang diasingkan antara PBT menyebabkan peniaga menanggung beban bayaran agak tinggi saban tahun.

“Bayangkan kami terpaksa memohon lesen perniagaan ‘food truck’ berbeza setiap PBT dan setiap satunya mencecah hingga RM250 setiap tahun. Cukuplah dengan dua PBT, ia menelan belanja sehingga RM500 sahaja bagi bayaran lesen.

“Tetapi jika tiada lesen, kami berisiko pula untuk disaman dan saman yang dikenakan pula mencecah RM150 untuk sekali saman.

“Oleh sebab itu, kami merayu supaya Kerajaan Negeri menyeragamkan lesen pernigaan ini memandangkan peniaga ‘food truck’ bergerak ke lokasi berbeza,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Dialog Jawatankuasa Tetap Pemodenan Pertanian dan Industri Asas Tani bersama Pertubuhan Bukan Kerajaan dan koperasi sektor pertanian di Wisma PKPS, di sini, hari ini.

Mengulas perkara terbabit, EXCO Insfrastruktur dan Kemudahan Awam, Pemodenan Pertanian dan Industri Asas Tani, Ir Izham Hashim berkata, pihaknya akan membangkitkan isu berkenaan dalam mesyuarat Exco ekoran ia membabitkan dasar.

“Namun, peniaga perlu tahu, setiap pentadbiran ada peruntukan undang-undang kecil berlainan, ia memang sudah sedia ada.

“Jika dahulu, kita hanya ada gerai sahaja kerana ia tidak bergerak seperti ‘food truck’,” katanya.


Pengarang :