NASIONAL

Wajibkan vaksin: Jakim akan bincang dengan KKM, KPM

MELAKA, 7 MAC: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia  akan mengadakan perbincangan dengan Kementerian Kesihatan (KKM) dan Kementerian Pelajaran (KPM) mengenai kajian mewajibkan suntikan vaksin imunisasi ke atas kanak-kanak sebelum memasuki sesi persekolahan.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh berkata, jabatan itu sedia membantu kedua-dua kementerian berkenaan bagi meneliti cadangan mewajibkan suntikan vaksin imunisasi sebelum menetapkan sebarang dasar berhubung perkara terbabit.

“Apabila seseorang kanak-kanak tidak mengambil suntikan vaksin imunisasi, dia boleh memudaratkan orang lain seperti mana kes yang berlaku baru-baru ini ada kanak-kanak meninggal dunia disebabkan jangkitan difteria.

“Dari sudut ‘maqasid syariah’, (tanpa pengambilan vaksin) membahayakan nyawa orang lain, jadi kita perlu buat dasar mewajibkannya namun ia memerlukan fatwa,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Townhall Maqasid Syariah peringkat Melaka di Seri Negeri, Ayer Keroh di sini, hari ini, lapor BERNAMA.

Program berkenaan dirasmikan Ketua Menteri Melaka, Adly Zahari.

Fuziah berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai KKM bersedia menimbang cadangan Persatuan Pediatrik Malaysia (MPA) untuk mewajibkan sekurang-kurangnya dua daripada 12 vaksin bawah Program Imunisasi Kebangsaan yang akan dimuktamadkan dalam waktu terdekat.

Sementara itu, Adly berkata, Kerajaan Melaka sentiasa terbuka dalam memberikan kerjasama dengan kerajaan Persekutuan bagi membincangkan pelbagai tuntutan syariah dalam Islam.

Melaka adalah negeri pertama melaksanakan program sesi perbincangan maqasid syariah sebagai usaha menyokong hasrat kerajaan Persekutuan bagi membincangkan pelbagai perkara demi kesejahteraan masyarakat serta kemakmuran negeri dan negara.


Pengarang :