NASIONAL

Waspada penipuan kaitkan menteri dan MOF

PUTRAJAYA, 10 MAC: Orang ramai diingatkan supaya berwaspada dengan kegiatan penipuan dalam talian yang mengaitkan Kementerian Kewangan (MOF) dan menterinya, Lim Guan Eng.

Setiausaha Akhbar kepada Menteri Kewangan, Lutifi Hakim berkata, pihak yang tidak bertanggungjawab itu dikesan menggunakan format dokumen dan alamat surat menyurat yang ‘kelihatan rasmi’ untuk mengelirukan orang ramai dan melakukan penipuan.

Katanya, perkara itu terdedah selepas seorang individu daripada Filipina mengirim e-mel ke alamat rasmi menteri kewangan, bagi mendapatkan pengesahan sama ada surat yang diterimanya adalah tulen dan dikeluarkan MOF.

“Individu itu menerima e-mel daripada alamat e-mel menteri kewangan bersama-sama sepucuk surat bertarikh 4 Mac yang mengandungi tandatangan menteri kewangan.

“E-mel dan surat itu mengandungi maklumat iaitu MOF mengesahkan bahawa seorang diplomat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bernama “Bleck Dildrop” diberi kuasa oleh kementerian untuk mengendalikan transaksi individu terbabit.

“Suatu kotak dihantar kepada individu terbabit, dan kotak itu hanya akan dihantar kepada beliau jika bayaran berjumlah USD30,520 dibayar kepada diplomat berkenaan,” katanya.

Lutfi berkata, sebaik sahaja individu berkenaan membuat bayaran seperti dinyatakan kepada diplomat terbabit, Bleck Dildrop akan menghantar kotak itu kepada alamatnya di Filipina.

Katanya surat itu mengandungi tandatangani Lim Guan Eng dalam kapasitinya sebagai Menteri Kewangan dan anggota “Government Secretariat Executive Council”.

“MOF dan Lim tidak pernah sama sekali mengeluarkan surat sedemikian dan tidak mempunyai sebarang pengetahuan berkenaan kotak serta bayaran berjumlah USD30,520 seperti dinyatakan dalam surat itu.

“Surat itu adalah surat palsu dan dikeluarkan untuk tujuan menipu,” katanya.

Satu laporan polis juga dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi, hari ini berhubung perkara itu.

Beliau menasihatkan orang ramai supaya mengesahkan sebarang maklumat berkaitan MOF melalui saluran rasmi seperti yang tertera di laman sesawang kementerian di http://www.treasury.gov.my/. –BERNAMA


Pengarang :