Lembaga Tabung Haji kaji keperluan penstrukturan bayaran haji bersasar mengikut tahap kemampuan dan pendapatan jemaah.
NASIONAL

Fuziah: Tidak timbul isu aset TH diurus bukan Islam

KUALA LUMPUR, 29 APRIL: Isu berhubung aset Tabung Haji (TH) yang didakwa diuruskan ketua pegawai eksekutif bukan Islam tidak timbul, kata Fuziah Salleh.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, aset berkenaan dipindahkan kepada syarikat tujuan khas SPV, Urusharta Jamaah Sdn Bhd diketuai Izad Shahadi Mohd Sallehuddin yang dilantik sebagai ketua pegawai eksekutif, pada 2 April lalu.

Katanya, penubuhan SPV yang dimiliki kerajaan dikenali sebagai UJSB itu bertujuan membantu mengambil alih aset Lembaga Tabung Haji yang mengalami kejatuhan nilai bagi menutup jurang antara aset dan liabiliti badan berkenaan.

“Pelantikan ini (Izad Shahadi) sebagai langkah pembentukan pasukan pengurusan di UJSB bagi memastikan kelangsungan proses pemulihan aset yang dipindahkan TH.

“Maka tidak timbul isu pelantikan pegawai eksekutif bukan Islam yang bercanggah dengan Akta Tabung Haji,” katanya ketika menjawab soalan Senator Datuk Fahariyah Md Nordin pada persidangan Dewan Negara hari ini.

Fuziah berkata, dokumen yang digunakan untuk mengambil alih aset itu adalah melalui Perjanjian Pemindahan Aset dan bukan melalui Perjanjian Jual Beli.

Katanya, kerajaan perlu mengambil alih aset berkenaan pada harga premium bagi menutup jurang defisit di antara aset dan liabiliti TH.

-BERNAMA


Pengarang :