NASIONAL

KPM umum 40,000 tempat bagi matrikulasi

OLEH ZAIM BADRUL HISHAM

PUTRAJAYA, 24 APRIL: Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menambah bilangan kemasukan pelajar ke Program Martikulasi kepada 40,000, berbanding 25,000 sebelum ini.

Menterinya, Dr Maszlee Malik berkata, jemaah menteri bersetuju dengan usaha itu bagi memastikan pelajar cemerlang terus mendapat peluang terbaik melanjutkan pendidikan ke peringkat lebih tinggi.

Katanya, kerajaan melihat wujud keperluan utama menambah bilangan pelajar dalam bidang sains serta wajar dimaksimumkan kapasiti program terbabit.

“Keputusan itu kaedah terbaik dalam memastikan Program Martikulasi KPM dapat memberi peluang pendidikan kepada semua kaum.

“Jemaah menteri juga memutuskan kuota 90 peratus Bumiputera dan 10 peratus bukan Bumiputera dikekalkan, selaras visi asal program itu, iaitu menggalakkan pelajar Bumiputera melanjutkan pelajaran dalam bidang sains,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Pada masa sama, beliau berkata, pihaknya akan mengadakan perbincangan bersama Kementerian Kewangan berkenaan kos dalam masa terdekat.

Dr Maszlee berkata, jemaah menteri juga meminta pihaknya menilai pendekatan strategik yang bersesuaian seperti menggunakan premis dan kepakaran di Institut Pendidikan Guru (IPG) bagi menampung pertambahan terbabit.


Pengarang :