KUALA LUMPUR, 16 April — Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Fuziah Salleh berucap pada Majlis Tilawah dan Menghafaz al-Quran Peringkat Antarabangsa Ke-61 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur malam tadi. Sebanyak 70 negara termasuk tujuh negara yang menyertainya buat pertama kali iaitu Azerbaijan, Montenegro, Kenya, Ivory Coast, Sweden, Norway dan Austria yang berlangsung selama enam hari.?–fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA
NASIONAL

Pupuk nilai Islam melalui maqasid syariah

KUALA LUMPUR, 16 APRIL: Malaysia memupuk kebudayaan dan nilai Islam menerusi mesej rahmatan lilalamin dan maqasid syariah, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh.

“Ia diterjemahkan menerusi tindakan seseorang dan personaliti hebat, yang sekaligus akan membentuk model negara Islam berbilang kaum yang boleh diteladani dunia luar,” katanya semasa berucap di majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa ke-61 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC).

Dalam ucapannya Fuziah turut mengalu-alukan kehadiran para hakim dan dan semua 107 peserta dari 71 negara itu ke Majlis Tilawah tahun ini yang bertema ‘Menyantuni Umat Membawa Rahmat’.

“Penyertaan dari pelbagai negara melambangkan sokongan serta galakan mereka terhadap kerajaan Malaysia, walaupun berada beribu batu jauhnya, di mana mereka masih sanggup menyertai acara berprestij ini.

“Menjadi harapan saya agar semua pihak mengambil peluang ini untuk mengenali Malaysia dengan lebih dekat, saling bertukar pandangan serta maklumat, saling menyelami kebudayaan antara satu sama lain, dan lebih penting, menghayati keindahan bacaan Al-Quran,” tambahnya.

Fuziah berkata, pihak sekretariat turut menganjurkan beberapa siri lawatan kepada para peserta dan hakim sebagai sebahagian daripada acara untuk memperkenalkan Malaysia kepada dunia.

KUALA LUMPUR, 16 April — Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Fuziah Salleh berucap pada Majlis Tilawah dan Menghafaz al-Quran Peringkat Antarabangsa Ke-61 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur malam tadi.
Sebanyak 70 negara termasuk tujuh negara yang menyertainya buat pertama kali iaitu Azerbaijan, Montenegro, Kenya, Ivory Coast, Sweden, Norway dan Austria yang berlangsung selama enam hari.
–fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA

Pada majlis pembukaan hari ini empat peserta memperdengarkan bacaan Al-Quran termasuk Harit Puang-Manee (Thailand), Mohammed Zalef Atiyah (Iraq), Man Mariyas (Cambodia) dan Mammadov Tural Ikhtiyar (Azerbaijan).

Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa akan berlangsung selama lima hari bermula malam ini.

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dijangka akan menutup majlis tilawah nanti. -BERNAMA


Pengarang :