SELANGOR

Selangor bawa IR4.0 Halal Smart Kitchen ke Jepun

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 19 APR: Kerajaan Negeri menerusi Invest Selangor membawa Revolusi Industri 4.0 (IR4.0) ‘Halal Smart Kitchen’ ke Pameran Pertunjukan Makanan Premium 2019 ‘Premium Food Show’ di Tokyo, baru-baru ini.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, inisiatif itu dilakukan bagi membolehkan Selangor menembusi pasaran makanan halal yang berpotensi ke Jepun.

“Langkah proaktif itu adalah kerjasama membabitkan Invest Selangor, Bangi Golf Resort Foodservice, Curetex Coperation, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

“Pelancaran IR4.0 Halal Smart Kitcheen ini juga dianggap bersejarah kerana buat pertama kalinya pensijilan halal oleh JAKIM menembusi pasaran Jepun,” katanya dalam kenyataan.

Pada masa sama, beliau turut dijemput merasmikan Pavilion Malaysia di pameran berkenaan dan menyaksikan Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman Persefahaman (MoU) beberapa syarikat Malaysia dengan Jepun.

Sebelum ini Amirudin memberitahu, Kerajaan Negeri sentiasa bersiap sedia berdepan dengan IR4.0 sejak tahun lalu bagi mengelakkan dari terus ketinggalan.

Bermula tahun lalu, Kerajaan Negeri melaksanakan ikhtisas latihan teknikal dan pelbagai usaha lain berdepan dengan revolusi berkenaan.

 


Pengarang :