Gaza tenteram jika Israel henti serangan – Hamas | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Gaza tenteram jika Israel henti serangan – Hamas

GAZA, 6 MEI: Ketenteraman di Semenanjung Gaza hanya boleh diwujudkan andai tindakan Israel menyerang penunjuk perasaan Palestin dapat dihentikan, lapor agensi berita Anadolu memetik pemimpin Hamas, semalam.

“Lebih banyak Israel menyerang bertambah kuat tindak balas penduduk Palestin,” kata Ismail Haniyeh dalam satu kenyataan bertulis.

“Ketenangan dapat dipulihkan hanya selepas menghentikan pencerobohan Israel terhadap Semenanjung Gaza dan melaksanakan gencatan senjata,” tambahnya.


Ujarnya, rakyat Palestin yang dikepung di Semenanjung Gaza selama lebih 12 tahun hanya mahu menuntut hak mereka, sebagaimana termaktub dalam undang-undang dan konvensyen antarabangsa.

Sejak Sabtu, 25 orang Palestin termasuk dua wanita hamil dan dua bayi terkorban, manakala lebih 100 yang lain cedera akibat serangan udara Israel.

Keganasan memuncak di semenanjung itu apabila empat Palestin termasuk seorang remaja terbunuh dan 51 orang cedera selepas tentera Israel menyerang kubu Hamas pada Jumaat.

— BERNAMA

 

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next