NASIONAL PENDIDIKAN

Kehadiran murid Orang Asli ke sekolah hampir 90 peratus

SEPANG, 12 JUL: Kehadiran murid Orang Asli ke sekolah yang dicatatkan pada tahun ini sehingga 30 Jun lepas ialah 89.48 peratus, kata Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching.

“Ia hasil usaha kementerian melaksanakan program Transformasi Pendidikan Orang Asli di 98 sekolah rendah murid Orang Asli di negara ini,” katanya mengenai pencapaian itu yang menghampiri sasaran Petunjuk Prestasi Utama (KPI) kementerian iaitu 90 peratus.

Menurutnya, kehadiran murid Orang Asli ke sekolah pada 2016 ialah 86.25 peratus.

Bercakap kepada pemberita selepas mengadakan lawatan kerja ke Sekolah Kebangsaan Bukit Bangkong (A), Sepang di sini hari ini, Teo berkata peratus transisi murid Orang Asli dari tahun enam ke tingkatan satu juga meningkat sehingga 75.17 peratus bermula awal tahun ini sehingga kini berbanding 73.14 peratus pada 2017.

Beliau berkata antara inisiatif baharu yang dilaksanakan kementerian bagi memartabatkan pendidikan Orang Asli adalah dengan mewujudkan laluan khas bagi pelajar Orang Asli memasuki universiti yang diperkenalkan tahun lepas.

Terdahulu, Teo menyerahkan sumbangan buku kepada 40 sekolah murid Orang Asli di seluruh negara sempena kempen ‘Dekad Membaca Kebangsaan’ yang antara lain bertujuan memperkukuh budaya membaca. – BERNAMA


Pengarang :