AGENDA GLOBAL

Kenya mula eksport minyak mentah 200,000 tong

NAIROBI, 2 OGOS: Presiden Kenya, Uhuru Kenyatta berkata negaranya berjaya menyelesaikan perjanjian berhubung eksport sebanyak 200,000 tong minyak mentah bernilai US$12 juta, lapor agensi berita Xinhua.

“Kenya kini pengeksport minyak. Ini adalah perjanjian pertama berjaya diselesaikan,” katanya dalam satu kenyataan selepas mempengerusikan mesyuarat kabinet di Nairobi, pada Khamis.

Bagaimanapun, Kenyatta tidak mendedahkan butiran mengenai pembeli.

Seorang pegawai berkata, eksport itu bertujuan melihat penerimaan pasaran antarabangsa terhadap minyak rendah sulfur keluaran Kenya, menjelang pengeluaran secara komersial yang dijangka bermula separuh kedua 2023.

Syarikat British Tullow Oil plc yang menjalankan penerokaan minyak di Turkana barat laut Kenya berkata minggu lalu, pengeluaran menerusi Skim Perintis Minyak (EOPS) meningkat 600 tong kepada 2,000 tong sehari dan sebanyak 200,000 tong telah dihantar ke pelabuhan Mombasa.

Pada 2012, syarikat itu menemui minyak di timur negara Afrika itu, kini dianggarkan sebanyak 750 juta tong.

EOPS dikendalikan Tullow Oil, Afrika Oil Corp dan Total S.A. bersama kerajaan Kenya yang memiliki Blok 10BB dan 13T di barat laut Kenya. – BERNAMA


Pengarang :