Kelihatan seorang penunggang p-panggilan melalui Jalan Lapangan Terbang Subang menghala ke Lebuhraya Persekutuan untuk menghantar pesanan pada 13 April 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

MB: Selangor teruskan e-bazar, patuhi jarak sosial

SHAH ALAM, 17 APRIL: Pelaksanaan e-bazar di negeri ini akan diteruskan dengan memastikan penjarakan sosial dipatuhi, kata Dato’ Menteri Besar.

“Kalau (sekarang) kita benarkan kedai makan dan restoran beroperasi, kenapa e-bazar tidak boleh sedangkan kita guna kaedah yang sama? Kita akan teruskan. Hanya penghantaran dibenarkan untuk kekalkan penjarakan sosial,” kata Dato’ Seri Amirudin Shari pada sidang media di kediaman rasminya di sini hari ini.

Katanya, Kerajaan Negeri sudah berbincang dengan beberapa syarikat e-panggilan untuk memberi ruang yang adil selain menetapkan limitasi penghantaran makanan.

Amirudin berkata kaedah pendaftaran untuk peniaga e-bazar juga akan diumumkan dalam masa terdekat.

“Terengganu juga wujudkan sistem e-bazar, cuma Selangor menggunakan khidmat syarikat sedia ada.

“Setakat ini 15 dapur berpusat untuk melancarkan e-bazar sudah dikenal pasti, namun dijangkakan terdapat penambahan lokasi,” katanya.

Pada 8 April lalu, Kerajaan Selangor mengumumkan inisiatif pembelian dalam talian bagi menggantikan bazar Ramadan secara fizikal dengan kerjasama Grab.


Pengarang :