Orang ramai membeli barangan keperluan harian di kedai runcit Eka Barona ketika tinjauan di kawasan Pandan Jaya berikutan Perintah Kawalan Pergerakan pada 22 Mac 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Guna SELangkah hingga vaksin Covid-19 siap – Dr Dzulkefly

SHAH ALAM, 6 MEI: Pengerusi Petugas Pencegahan Covid-19 Selangor menggesa orang ramai menggunakan sistem SELangkah (Langkah Masuk Dengan Selamat) yang dilaksanakan Kerajaan Negeri sebelum vaksin Covid-19 berjaya dihasilkan.

Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata inisiatif itu mampu membantu premis perniagaan menjejak jangkitan  Covid-19 daripada pelanggan yang pernah mengunjungi kedai mereka.

“Covid-19 mungkin berada di sini untuk ‘tinggal’ dengan kita, tetapi untuk menghapuskannya kita perlu bijak sebelum vaksin dan ubat antivirus berjaya dihasilkan.

“SELangkah juga adalah era menuju Revolusi Industri 4.0,” tulisnya menerusi Twitter.

Pada 4 Mei lalu, Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari memperkenalkan inisiatif SELangkah bagi menjejak jangkitan virus di negeri ini.

Majlis Bandaraya Shah Alam juga memaklumkan semua premis perniagaan diwajibkan menggunakan sistem berkenaan dan pendaftaran boleh dilakukan di www.selangkah.my.

SELangkah menggunakan teknologi kod QR yang universal dan boleh diguna pakai telefon bimbit dengan sistem pengoperasian iOS atau Android.

SELangkah juga penyelesaian berpusatkan premis (premis-centric) berbanding individu (individual-centric), dan hanya menyimpan log kehadiran semasa urusan lawatan atau jual beli.

Maklumat lanjut boleh didapati di laman www.selangkah.mbiselangor.com.my atau www.selangkah.my‍.


Pengarang :