Selangorkini
Amran Ismail menunjukkan isyarat bagus tanda puas hati dengan operasi Pasar Agro Selangor di Seksyen 13 Shah Alam pada 23 Mei 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
SELANGOR

Pasar Agro Selangor: Pelanggan sambut baik inisiatif Kerajaan Negeri

ccsb-ads

SHAH ALAM, 23 MEI: Jualan secara pandu lalu di Pasar Agro Selangor mendapat reaksi positif pembeli yang menyifatkan pendekatan ini mampu mengurangkan kesesakan selain dapat menjaga penjarakan sosial bagi mengurangkan risiko penularan Covid-19.

Wan Hafizah Wan Romeli, 36, berkata beliau berpuas hati dengan inisiatif ini berbanding menunggu lebih lama di pasar awam kerana urusan pembelian dapat diselesaikan lebih cepat.

“Ini pengalaman pertama saya membeli selepas melihat iklan mengenai Pasar Agro Selangor di laman sosial. Alternatif ini sangat baik kerana saya hanya perlu pilih barang yang ingin dibeli dan tunggu di dalam kereta sahaja.

Seorang pembeli menunjukkan bilangan ayam yang hendak dibeli kepada peniaga di pasar tani secara pandu lalu di Seksyen 13, Shah Alam pada 23 Mei 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI

“Kalau dalam keadaan sekarang di pasar saya rasa kena berdiri lebih lama sampai ke luar tetapi kaedah ini sangat berbaloi,” katanya yang tinggal di Batu 3, Shah Alam.

Pandangan sama turut dinyatakan Amran Ismail, 42, dari Padang Jawa, Klang yang menyifatkan pembelian secara pandu lalu menjimatkan masa tanpa perlu mencari tempat meletak kenderaan dan beratur panjang.

Bagi Fahimah Nabilah Ahmad Shukri, 26, beliau menyarankan operasi jualan secara pandu lalu perlu diteruskan sekurang-kurangnya dalam tempoh setahun akan datang kerana ketika ini angka kes Covid-19 tidak menentu serta masih membimbangkan.

“Inisiatif ini sangat bangus dan secara tidak langsung kita mengamalkan penjarakan sosial kerana menunggu dalam kenderaan. Ia sangat mudah kerana kita tiada sentuhan dengan penjual dan tidak perlu bersesak-sesak untuk mengelak penularan wabak, katanya dari Seksyen 7, Shah Alam.


Pengarang :