Pekerja pengurusan bencana menyembur cecair pembasmi kuman di sebuah masjid di Surabaya, Indonesia pada 17 Mac 2020. Foto AFP
AGENDA GLOBAL

Covid-19: Indonesia catat 4,176 kes positif baharu, menteri agama turut dijangkiti

JAKARTA, 21 SEPT: Seorang lagi menteri Indonesia disahkan positif Covid-19 ketika republik itu mencatatkan 4,176 kes positif baharu jangkitan virus berkenaan hari ini, jumlah tertinggi sejak kes pertama disahkan pada 2 Mac lepas.

Menteri Agama Facrul Razi, menjadi menteri ketiga Indonesia yang disahkan positif Covid-19 selepas menjalani ujian swab pada 17 September lepas.

“Alhamdulillah keadaan fizikal beliau baik pada masa ini, tidak ada gejala-gejala mengkhuatirkan dan sedang menjalani kuarantin,” kata pegawai khas kepada menteri berkenaan, Kevin Haikal dalam satu kenyataan hari ini.

Pada 14 Mac lepas, Menteri Perhubungan Indonesia Budi Karya Sumadi disahkan positif Covid-19, namun sembuh selepas menerima rawatan intensif di Rumah Sakit Pusat Angkatan Tentera Darat (RSPAD) Gatot Soebroto di Jakarta.

Pada 8 September, Menteri Kelautan dan Perikanan Edhy Prabowo turut disahkan positif virus itu dan kini dilaporkan semakin sembuh selepas dirawat di RSPAD.

Berdasarkan data yang disiarkan di laman sesawang rasmi pemerintah Indonesia berkenaan Covid-19, www.covid19.go.id hari ini, kes positif di republik itu kini meningkat kepada 248,852 dengan 108,880 pesakit masih dalam pemantauan virus berkenaan.

Bagi tempoh 12 tengah hari semalam sehingga 12 tengah hari ini, sebanyak 124 lagi kematian berlaku, menjadikan jumlah kematian kumulatif kini 9,677 orang.

Sementara itu, syarikat pengendali kereta api Indonesia, PT Kereta Commuter Indonesia (KCI) dalam ciapan di akaun twitter rasminya hari ini memaklumkan mereka yang memakai pelitup muka jenis scuba dan ‘buff’ dilarang menggunakan perkhidmatan itu.

Pengguna perkhidmatan komuter dan kereta api diminta menggunakan pelitup muka jenis N95 atau pelitup muka perubatan bagi membendung penularan jangkitan virus berkenaan.

Provinsi Jakarta, yang kembali dikuatkuasakan peraturan Pembatasan Sosial Berskala Besar (PSBB) selama dua minggu bermula 14 September lepas, masih mencatatkan kes positif keseluruhan tertinggi di republik itu dengan 63,318 kes setelah 1,352 kes baharu dilaporkan manakala provinsi Jawa Timur mencatatkan kes kematian keseluruhan tertinggi iaitu 2,990 orang.

– BERNAMA


Pengarang :