Selangorkini
Majlis Perbandaran Selayang (MPS) merobohkan bengkel simpanan jentera berat ketika Operasi Bersepadu Pembangunan Tanpa Kebenaran di Kampung Dato Lim Kim Sai, Rawang. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI.
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Roboh bengkel jentera berat di tebing sungai elak cemar air – EXCO

GOMBAK, 24 NOV: Kerajaan Negeri menfokus operasi meroboh bengkel membaiki dan menyimpan jentera berat yang dibina tanpa kebenaran di tebing sungai.

EXCO alam sekitar berkata kebanyakan kes gangguan bekalan air di Selangor berpunca daripada sisa pelarut dan minyak hitam yang mengalir ke dalam sungai ketika menyelenggara jentera.

“Sebagai permulaan kita robohkan lapan premis di Rawang dan ada antara premis ini pernah dikenakan tindakan kerana melakukan pencemaran sungai.

“Hari ini dua bengkel jentera berat yang beroperasi sejak 15 tahun diroboh dan baki enam lagi memerlukan sedikit masa sebab melibatkan struktur binaan yang besar dan banyak,” katanya.

Hee Loy Sian ditemui pemberita selepas meninjau operasi meroboh dua premis yang menduduki tanah kerajaan seluas 0.93 hektar di tebing Sungai Rawang berhampiran Kampung Dato Lee Kim Sai hari ini.

Ditanya berhubung kelewatan mengambil tindakan terhadap premis terlibat, beliau berkata Pejabat Tanah dan Daerah Gombak dan Majlis Perbandaran Selayang beberapa kali mengeluarkan surat peringatan kepada pemilik.

“Malah terbaru kita keluarkan notis pengosongan sejak September namun selepas dua bulan mereka masih beroperasi atas tanah kerajaan, jadi hari ini kita robohkan struktur,” katanya.

Bengkel membaiki jentera berat dirobohkan Majlis Perbandaran Selayang (MPS) ketika Operasi Bersepadu Pembangunan Tanpa Kebenaran di Kampung Dato Lim Kim Sai, Rawang. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI.

 

Perobohan bengkel membaiki jentera berat dilaksanakan Majlis Perbandaran Selayang selepas  notis pengosongan diberikan kepada pemilik premis di Kampung Dato Lim Kim Sai, Rawang. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI.

 

EXCO Alam Sekitar, Hee Loy Sian meninjau bengkel simpanan jentera berat ketika Operasi Bersepadu Pembangunan Tanpa Kebenaran Majlis Perbandaran Selayang (MPS) di Kampung Dato Lim Kim Sai, Rawang. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI.

Pengarang :