AGENDA NASIONAL

AirAsia X beri amaran waspada WhatsApp palsu berkait bayaran

KUALA LUMPUR, 27 JAN: AirAsia X memberi amaran kepada orang awam mengenai mesej penipuan melalui aplikasi WhatsApp yang melibatkan AirAsia X atau syarikat berkaitannya, meminta penerima untuk membuat bayaran ke dalam akaun yang dikatakan milik salah sebuah syarikat pengurusan kredit.

Dalam satu kenyataan hari ini, AirAsia X ingin menekankan bahawa syarikat dan kakitangannya sama sekali tidak mempunyai penglibatan dengan amalan penipuan ini dan tidak pernah melakukan permintaan sedemikian.

“AirAsia X tidak berkomunikasi dengan para tetamunya melalui mana-mana aplikasi sembang seperti WhatsApp,” katanya.

Menurutnya, AirAsia X dan AirAsia tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang tuntutan berikutan penipuan itu yang tidak melibatkan kakitangan rasmi syarikat.

Bagaimanapun katanya, AirAsia X tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap individu atau kumpulan yang menggunakan jenama AirAsia X atau Airasia untuk melakukan penipuan atau kecurian identiti.

Tambahnya, orang ramai boleh berhubung dengan AirAsia melalui saluran komunikasi rasminya di Twitter di www.twitter.com/airasia, Instagram di www.instagram.com/airasia dan Facebook di www.facebook.com/airasia.

-BERNAMA


Pengarang :