Smart Selangor Delivery Unit adalah anak syarikat milik penuh Kerajaan Negeri yang diberikan mandat untuk menerajui pembangunan program Smart Selangor. Foto: ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Bilik Gerakan Covid-19 Selangor pantau wabak menyeluruh

SHAH ALAM, 22 JAN: Bilik Gerakan Covid-19 Selangor akan memulakan operasinya di Pusat Operasi C5i Smart Selangor (SSOC) bagi pemantauan wabak dengan lebih sistematik.

Smart Selangor Delivery Unit (SSDU) berkata pusat kawalan itu akan merancang pengurusan bantuan, menyokong operasi kawalan bersama agensi Persekutuan termasuk memantau kes pandemik di negeri ini.

“Pusat kawalan menelan belanja RM6 juta mempunyai keupayaan operasi 24 jam lengkap dengan jaringan internet berkelajuan tinggi.

“Ia turut dilengkapi pusat data hibrid dan sistem komunikasi berpusat serta Smart Data Platform yang dilengkapi dengan keupayaan analisis data raya,” kata agensi itu menerusi kenyataan.

Mengulas lanjut, SSDU memaklumkan SSOC siap dibangunkan pada Disember tahun lalu di Dewan Jubli Perak Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK).

Menurutnya, ia merangkumi lima fungsi bersepadu iaitu arahan, kawalan, komunikasi, komputer, kolobrasi dan kerjasama.

“Pembinaan SSOC ini merupakan salah satu daripada 60 inisiatif di bawah program Smart Selangor yang dibangunkan SSDU bagi menjadikan Selangor sebagai negeri pintar berdaya huni di rantau Asean menjelang 2025,” katanya.


Pengarang :