Selangorkini
Jurulatih Sementara Selangor Michael Feichtenbeiner memberikan arahan kepada pemain ketika sesi latihan di Pusat Latihan Persatuan Bolasepak Selangor (FA Selangor) pada 10 Oktober 2020. Foto Facebook FA Selangor
AGENDA NASIONAL

Latihan berpusat Liga Malaysia, hoki dan takraw dibenar mulai 15 Februari

KUALA LUMPUR, 9 FEB: Kerajaan membenarkan program latihan berpusat bagi pasukan bola sepak dalam Liga Malaysia, Liga Hoki Malaysia (MHL) dan Liga Sepak Takraw (STL) mulai 15 Februari.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata keputusan itu dibuat setelah perbincangan dan penilaian risiko bersama pelbagai agensi dalam Jawatankuasa Teknikal Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Tempat latihan dan pergerakan atlet/pemain adalah terkawal mengikut model gelembung sukan,” katanya pada sidang media perkembangan PKP di sini, hari ini.

Ismail Sabri berkata penginapan atlet/pemain juga perlu mengikut tatacara operasi piawai (SOP) iaitu ‘kuarantin di kem’ dan ‘kuarantin di rumah’ seperti yang telah ditetapkan.

Katanya, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) juga telah membentangkan cadangan pembukaan beberapa aktiviti sukan khususnya yang bersifat individu serta tanpa sentuhan bagi tujuan kecergasan fizikal dan meningkatkan tahap kesihatan diri.

Bagaimanapun, Ismail Sabri berkata penelitian akhir sedang dibuat dan keputusan akan diumum dalam masa terdekat.

Selain itu, beliau berkata kerajaan juga membuat keputusan membenarkan operasi sektor industri kreatif bermula esok.

Senarai aktiviti terlibat adalah produksi animasi/muzik, pascaproduksi di studio, pembangunan muzik secara digital, rakaman lagu di studio dan penggambaran praproduksi.

Turut dibenarkan penggambaran di studio merangkumi drama, telemovie, iklan, dokumentari, sitcom, livestreaming, rakaman kebudayaan, seni dan warisan tanpa penonton.

Katanya, SOP terperinci boleh dirujuk di laman sesawang Majlis Keselamatan Negara (MKN) di https://www.mkn.gov.my/

-BERNAMA


Pengarang :