Masyarakat diminta menyemak dahulu kesahihan sesuatu maklumat sebelum dikongsi dalam media sosial bagi mengelak penyebaran berita palsu dan maklumat tidak tepat. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Sultan bimbang sebaran berita palsu kian berleluasa

SHAH ALAM, 4 FEB: Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor menzahirkan kebimbangan terhadap peningkatan penyebaran berita palsu dalam kalangan rakyat, ahli politik dan penjawat awam.

Menerusi kenyataan Istana Alam Shah, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj bertitah rasuah dan fitnah adalah perbuatan yang dilarang serta berdosa di sisi agama.

“Suasana ketika ini diburukkan lagi dengan penyebaran berita palsu berunsur fitnah yang kian berleluasa di media sosial. Baginda tidak mahu kepincangan dan perpecahan di arena politik merebak sehingga memecah-belahkan rakyat,” titah baginda.

Berikutan itu, Sultan Selangor menyeru rakyat terus bersatu padu dan bijak menepis anasir tidak baik demi kesejahteraan negara serta generasi akan datang.

Baginda percaya negara akan terus maju jika rakyat bersatu, berkhidmat dan berbakti serta melakukan kerja dengan bersungguh-sungguh.


Pengarang :