AGENDA NASIONAL

Bekalan air di Hulu Langat, Putrajaya, Sepang hampir pulih

SHAH ALAM, 1 SEPT: Bekalan air bersih di tiga wilayah terjejas susulan henti tugas Loji Rawatan Air (LRA)Sungai Semenyih mencapai 80 hingga 90 peratus setakat jam 7 malam tadi

Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) memaklumkan tiga wilayah iaitu Hulu Langat dengan kadar pulih 90.7 peratus, Putrajaya (82.6 peratus) dan Sepang (81.4 peratus).

“Sehingga jam 7 malam, pemulihan bekalan air di 463 kawasan yang terjejas telah mencapai tahap 66 peratus,” katanya menerusi Facebook.

Menerusi perkongsian info di Facebook, dua lagi wilayah yang turut terjejas iaitu Kuala Langat merekodkan 75 peratus, manakala Petaling 37.2 peratus.

“Air Selangor ingin menyarankan agar pengguna yang telah mendapat bekalan air untuk membiarkan pili air mengalir sehingga jernih sebelum digunakan untuk kegunaan harian.

“Pengguna yang telah mendapat bekalan air dinasihat menggunakan air secara berhemat bagi memastikan proses pemulihan di kawasan yang masih terjejas berjalan lancar seperti yang dijadualkan,” katanya.

Maklumat terkini dimaklumkan melalui semua medium komunikasi Air Selangor termasuk Facebook, Twitter, Instagram dan laman sesawang www.airselangor.com.

LRA Sungai Semenyih terpaksa dihenti tugas berikutan pencemaran bau yang telah dikesan di stesen pam air mentah Jenderam Hilir pada jam 11.10 pagi semalam.


Pengarang :