Selangorkini
Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan menyampaikan titah Diraja pada Istiadat Pembukaan Mesyuarat Penggal Keempat, Parlimen ke-14 di Bangunan Parlimen pada 13 September 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Parlimen: Naik taraf parit, kolam takungan atasi banjir kilat di bandar

SHAH ALAM, 6 OKT: Kejadian banjir kilat yang semakin kerap berlaku di bandar berpunca perubahan iklim semasa, kata timbalan menteri alam sekitar dan air.

Datuk Mansor Othman berkata keputusan itu diperoleh hasil pemantauan dilakukan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS).

“Banjir kilat berlaku selepas hujan berkeamatan tinggi dan surut selepas enam jam. Sekiranya hujan melebihi reka bentuk saliran, banjir tetap berlaku walaupun tak ada halangan dalam saluran air

“Namun faktor sistem saliran serta halangan dalam saluran air dan hujan lebat turut menyumbang kejadian berkenaan,” katanya dalam sidang Dewan Rakyat hari ini.

Ahli parlimen Nibong Tebal itu berkata bagi mengatasi masalah banjir kilat di bandar, JPS melaksanakan beberapa langkah termasuk menyedarkan masyarakat supaya tidak membuang sampah ke dalam sistem perparitan.

“Kita sediakan pelan pengurusan lembangan sungai bersepadu, tebatan banjir dan kajian saluran induk mesra alam di bandar utama untuk dijadikan panduan pihak berkuasa tempatan (PBT)

“JPS akan sediakan garis panduan manual mesra alam selain menjalin kerjasama dengan PBT untuk mantapkan pematuhan kebenaran merancang,” katanya.

Beliau berkata JPS turut memperbaiki sistem saliran menerusi kerja pembinaan dan menaik taraf infrastruktur seperti kolam takungan dan perparitan.

Pada 26 September beberapa kawasan sekitar bandar raya Shah Alam antaranya Batu Tiga, Seksyen 4, Seksyen 10, Seksyen 13 dan Seksyen 25 dilanda banjir kilat susulan hujan lebat yang berlarutan selama beberapa jam.


Pengarang :