Penolong Pegawai Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Terengganu Norita Abdul Aziz (dua, kiri) memeriksa harga sayur-sayuran yang dilaporkan naik mendadak semasa tinjauan di Pasar Chabang Tiga, Kuala Terengganu pada 24 November 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

KPDNHEP sedia talian WhatsApp, buat aduan rasmi kes harga barang naik

SHAH ALAM, 25 NOV: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) menggesa orang ramai membuat aduan secara rasmi sekiranya terdapat kes kenaikan harga secara mendadak.

Dalam pesanan yang dilakarkan melalui karikatur Norma Baharu, KPDNHEP meminta masyarakat membuat aduan menggunakan saluran yang betul iaitu melalui WhatsApp di talian 019 279 4317  dan menghantar gambar, lokasi premis serta harga barang.

“Buatlah aduan rasmi jika ada kedai yang menjual harga barang yang naik mendadak dan lampirkan segala bukti yang lengkap seperti gambar, resit pembelian dan alamat premis.

“Jangan hanya rancak sahaja di media sosial jika tiada bukti yang lengkap. Jadilah pengguna yang bijak,” kata kementerian itu di laman Facebook.

Karikatur tersebut turut dimuat naik di Twitter rasmi KPDNHEP.


Pengarang :