Pemangku Pengarang Kumpulan Berita Harian Datuk Ahmad Zaini Kamaruzzaman (empat, kanan) menyampaikan Deklarasi Melaka 2022 sempena Majlis Kemuncak Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 di Hotel Hatten, Melaka pada 29 Mei 2022. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Wartawan mahu diberi ruang lapor berita sahih, seimbang tanpa sekatan

MELAKA, 29 MEI: Pengamal media hari ini sebulat suara mahu wartawan Malaysia diberi ruang dalam menyampaikan laporan sahih dan seimbang seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Perkara itu merupakan antara lima inti pati Deklarasi Melaka 2022 yang dibacakan Pemangku Pengarang Kumpulan Berita Harian Datuk Ahmad Zaini Kamaruzzaman pada Majlis Kemuncak Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 di sini hari ini.

Deklarasi Melaka 2022 itu kemudian diserahkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob oleh Ketua Pengarang Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) Khairdzir Yunus dengan diiringi Ketua Pengarah Jabatan Penyiaran Malaysia (RTM), Datuk Che Roslan Che Daud, Ketua Pegawai Kandungan Kumpulan Media Star Esther Ng.

Turut mengiringi ialah Ketua Pengarang Sin Chew Daily Kuik Cheng Kang; Ketua Pengarang Kumpulan Sinar Harian Rozaid Rahman; Pengarah Urusan Tamil Malar Daily Datuk M. Periasamy; Pengarang Kumpulan Berita dan Ehwal Semasa, Rangkaian Televisyen, Media Prima Kamaruddin Mape dan Ahmad Zaini.

Deklarasi itu menyebut dalam memelihara dan mengangkat martabat kewartawanan, sewajarnya petugas media diberi kebebasan dalam menjalankan tugas dengan sebaik mungkin tanpa halangan atau sekatan mana-mana pihak.

“Dengan yang demikian, wartawan dapat membuat liputan dan laporan yang menegakkan nilai integriti, relevan serta sahih,” menurut deklarasi itu.

Deklarasi itu turut menyatakan bahawa kewartawanan yang amanah dan bertanggungjawab merupakan aset penting dalam pembangunan negara bangsa.

Justeru kewartawanan perlu mengekalkan fungsi dan peranannya sebagai ‘pemerhati’ untuk  mengawasi tata laku dan tadbir urus negara agar pemerintahan negara sentiasa berintegriti dalam semua aspek.

Menerusi Deklarasi Melaka 2022 itu, wartawan turut menyatakan ikrar agar media bertauliah perlu bersatu untuk memerangi penyebaran berita palsu yang boleh membahayakan individu, organisasi dan kerajaan.

“Kewujudan internet mempercepatkan proses penyampaian berita dan segala maklumat lama serta baharu sehinggakan media sosial menjadikan masyarakat Malaysia lebih peka kepada keadaan sekeliling.

“Keadaan ini boleh menyebabkan penyebaran berita palsu mudah berleluasa dengan ia direka semata-mata untuk menarik perhatian netizen dan menjadi isu hangat,” menurut deklarasi itu.

Selain itu, deklarasi itu juga menyatakan agar wartawan perlu menjunjung Perlembagaan dan Prinsip Rukun Negara kerana mereka menjadi sebahagian daripada proses pembinaan negara serta memupuk keharmonian antara kaum dan perpaduan nasional.

Di Malaysia yang demokratik, wartawan menggunakan kemahiran untuk mewujudkan suasana saling menghormati, saling mempercayai dan saling memahami di kalangan masyarakat dan mencegah timbulnya perasaan curiga dan prasangka.

Selain itu, Deklarasi Melaka 2022 menyatakan sebagai tunjang dalam memacu hala tuju negara, kewartawanan menjadi medium dalam memartabat integriti supaya menjadi amalan tadbir urus negara serta boleh menjadi pegangan prinsip masyarakat umum.

“Ini boleh mengelak amalan penyalahgunaan kuasa, pecah amanah, rasuah dan penyelewengan di Malaysia,” menurut deklarasi itu.

— BERNAMA

 


Pengarang :