Gambar oleh EPA, 24 Januari, 2018.
GLOBAL

25 maut serangan demam kuning

BRAZIL, 24 JAN: Minas Gerais negeri kedua paling ramai penduduk di Brazil dilanda wabak demam kuning yang mengakibatkan kematian sekurang-kurangnya 25 orang ekoran penularan virus itu, sejak Disember lalu.

Gambar oleh EPA, 24 Januari, 2018.

Agensi berita China Xinhua memetik kenyataan Jabatan Kesihatan serantau turut melaporkan 22 lagi dijangkiti virus berkenaan di tenggara Minas Gerais membabitkan 87 kes berpotensi dipantau, manakala 12 kematian sedang dianalisis.

Sementara itu, separuh daripada kematian terbabit berlaku di kawasan metropolitan ibu negeri Belo Horizonte dan hampir semua mangsa adalah lelaki dan kebanyakannya tidak diberi vaksin bagi mencegah penyakit berkenaan.

Memetik BERNAMA, wabak itu juga menular ke Sao Paulo iaitu negeri yang mempunyai ramai penduduk dan turut terkesan adalah lokasi yang menjadi antara tumpuan pelancong di Brazil, Rio de Janeiro.

Pihak berkuasa turut menutup zoo, zoo safari dan taman botani selepas seekor monyet Howler yang dijangkiti virus itu ditemui mati, di Soa Paulo.

Wabak yang dibawa oleh primat melalui nyamuk itu meragut banyak nyawa dan mula menular, di Minas Gerais, pada hujung 2016 juga awal 2017.

 

 


Pengarang :